5 jednostavnih koraka kako instalirati QUIC cloud CDN preko Litespeed-a

instalacija-quic-cloud-cdn-pomoću-litespeed

Tabela sadržaja

QUIC cloud je odlično rešenje za ubrzanje vašeg websajta, koji dolazi u paketu sa Litespeed pluginom. Ukoliko niste znali, Litespeed je jedan vrhunski plugin za ubrzavanje WordPress websajtova, a najveći potencijal ostvaruje ako se i sam hosting zasniva na Litespeed tehnologiji.

U slučaju da koristite ovu kombinaciju alata za optimizaciju brzine sajta, uspećete da ubrzate vaš sajt u samo nekoliko jednostavnih koraka, te će baaogovi Googla (po)gledati na vašu web stranicu sa mnogo većim poštovanjem i daće vam blagoslov da se možda nađete na prvim pozicijama u pretrazi.

Više o Litespeed pluginu i ukoliko ga još niste instalirali, tu proceduru možete ispratiti korak po korak u ovom članku. (uskoro ćemo objaviti ovaj link)

Litespeed ima mnogo interesantnih opcija koje možete uključivati i isključivati u zavisnosti koliko ste zadovoljni optimizacijom brzine učitavanja vaše web stranice, ali jedna od posebnih stvari koje se dodatno mora naglasiti i pohvaliti je Litespeed opcija povezivanja sa njihovim CDN servisom pod nazivom QUIC.cloud CDN.

Šta je QUIC.cloud CDN?

Prvo da odgovorimo šta znači CDN. 

CDN je skraćenica za content delivery network.

Na srpskom, da nas ceo svet razume, to znači sledeće:

CDN je grupa servera raširenih po celom svetu na kojima se nalaze kopije vašeg sajta kako bi se našle što bliže korisnicima iz tih krajeva kako bi se vaš sajt što brže otvorio i oslobodio opterećenje vašeg hosting providera.

Postoje mnogi CDN servisi kao što su Clouflare, KeyCDN, Sucuri kao i mnogi drugi, a izmedju ostalih i QUIC.cloud o kojem ćemo više pisati u daljem tekstu. (uskoro ćemo objaviti ovaj link)

Kako Instalirati Quic Cloud preko Litespeed plugina?

Instalacija je veoma jednostavna ukoliko pažljivo ispratite sledećih 5 jednostavnih koraka:

Korak 1.

Pre svega je prvo neophodno instalirati Litespeed plugin.

Ako do sada to niste uradili, možete videti korak po korak kako to da uradite u ovom tekstu. (uskoro ćemo objaviti ovaj link)

Ukoliko već imate instaliran Litespeed plugin, onda je potrebno da sa leve strane dashboarda kliknete na Litespeed a zatim kliknete na General opcije, to će vam otvoriti prozor koji izgleda kao ovaj:

QUIC-Cloud-Instalation-step-1

Tu je potrebno da kliknete na dugme Request Domain Key i sačekate par minuta.

Ukoliko ste nestrpljivi, možete refreshovati stranicu par puta, nama je povezao sa CDNom za manje od jednog minuta.

 

Korak 2.

Nakon toga će vam se pojaviti žuto dugme koje će vas voditi ka sajtu QUIC.cloud-a gde je potrebno da napravite svoj nalog preko kojeg ćete kasnije moći da radite sva dalja naprednija podešavanja ukoliko za to budete imali potrebe.

QUIC-Cloud-Instalation-step-2

 

Korak 3.

Nakon što napravite nalog, vratite se u Litespeed podešavanja i izaberete sekciju CDN. Tu je potrebno da kliknete na ON dugme kako biste uključili QUIC.cloud CDN i odmah potom sačuvajte izmene.

QUIC-Cloud-Instalation-step-3

 

Korak 4.

Kada ste sačuvali izmene, možete da se vratite na vaš nalog na QUIC.cloud-u. Izaberete sekciju CDN i tu takođe kliknete na dugme „Enable CDN“.

QUIC-Cloud-Instalation-step-4

Odmah nakon toga ćete imati izbor između dva načina implementiranja clouda.

Lakša opcija je da izaberete drugu stavku gde je potrebno da izmenite CNAME parametar u okviru vašeg „Zone Editora“ u Cpanelu.

Ali, u ovom slučaju ću izabrati opciju putem DNS-a.

QUIC-Cloud-Instalation-step-5

 

Korak 5.

Ukoliko i vi želite da koristite QUIC.cloud DNS metodu onda će vam se otvoriti sledeći prozor.

Biće vam ponuđeno da kopirate dva nameservera koje treba da ubacite umesto postojecih. Nameserveri se uglavnom nalaze na registru domena, najčešće je to na vašem hostingu, u okviru podešavanja domena.

Nakon što zamenite nameservere potrebno je da sačekate neko vreme kako bi izmene bile registrovane.

Uglavnom to zna da potraje do 48 sati, ali u našem slučaju se to završi već posle par sati.

I manje više, to je to.

Nakon što su nameserveri uspešno zamenjeni, QUIC cloud će sve automatski povezati, a na vama je samo da istestirate brzinu sajta koristeći neke od toolova kao što su GTMetrix, Pingdom, Pagespeed insights ili Litehouse u okviru Chrome browsera.

 

Zaključak o QUIC.cloud CDN-u i da li zaista pomaže pri ubrzanju sajta?

Ukratko, mi smo jako zadovoljni ovim rešenjem. Bez preteranog truda i uloženog vremena nam je pomogao da ubrzamo sajt do samog maximuma.

Pre QUIC.cloud-a smo uglavnom koristili Cloudflare, ali smo sa ovim novim podešavanjem dosta zadovoljniji.

Možete pogledati screenshotove našeg sajta pre i posle instalacije QUIC.cloud CDN-a.

Pre dodatne optimizacije preko QUIC.cloud CDN-a:

Nakon dodatne optimizacije preko QUIC.cloud CDN-a:

QUIC-Cloud-Instalation-step-9

Sa 1.6 sekunde je ubrzan sajt na skoro 800 mili sekundi, što znači da je ova jednostavna implementacija CDN-a doprinela da se websajt učitava x2 bolje.

Samo 800 mili sekundi za posetioca iz Kanade, dok se naš hosting nalazi na ContraTeam-u u Srbiji.

Izvandredno, zar ne?

Ali to nije sve!

Ovde magija tek počinje.

Ovo su samo rezultati kada korisnik prvi put poseti sajt. Cela poenta instalacije Litespeed plugina je cachiranje websajta, kako bi korisnici koji se vraćaju na vaš sajt imali dosta brže učitavanje sajta.

Tako da sledeća slika prikazuje brzinu učitavanja korisnika koji ponovo posećuje vaš sajt:

Websajt se učitao za samo 119 mili sekundi, šta reći na ovo? 

Vaši utisci o QUIC.cloud CDN-u?

Nadamo se da su vam koraci kako da uključite QUIC.cloud CDN bili doboljno jasni i da vam je bilo od pomoći da dodatno ubrzate vaš sajt.

Pišite nam u komentaru kakvi su vaši utisci?

Da li vam se dopada kako Litespeed ubrzava vaš sajt i da li vam je QUIC.cloud CDN napravio dodatan boost?

Poziv za saradnju

Ukoliko želite da ubrzate vaš sajt, to sigurno možete uraditi sami ako pažljivo ispratite korake koje smo naveli u ovom tekstu, ali ukoliko ne želite to da radite, razumemo vas.

Ubrzavanje sajta može da bude veoma naporan i stresan posao, zbog velikog rizika da vaš sajt izgubi neke od bitnih funkcionalnosti, ili još gore, da izgubite potpuno vaš sajt.

U tom slučaju vam možemo ponuditi našu pomoć, i to ne mora biti samo vezano za ubrzavanja sajta, već vam možemo pomoći oko celokupnog prisustva na intenetu. Od vođenja društvenih mreža, izgradnje i održavanja webstranice, vođenja plaćenih oglasa, SEO-a kao i mnogo drugih usluga digitalnog marketinga.

Tako da ukoliko ste zainteresovani za saradnju, slobodno nas možete kontaktirati putem forme na ovom linku.

Čujemo se i nadamo se uspešnoj saradnji.

Važan update

Primetili smo da prilikom povezivanja sa QUIC.cloud CDN-om dosta naših klijenata je imalo problem sa biznis mailovima tj web mailovima.

U suštini nije strašan problem, osim jako iritirajućeg žutog obaveštenja u vrhu poruke gde Gmail navodi da nije siguran o ispravnosti identiteta i da postoji mogućnost da je u pitanju spam.

Do ovog problema je došlo jer se izgubila konekcija sa defaultnim mailing servisom sa hostinga i Gmail nije mogao da verifikuje IP adresu odakle je mail stizao.

Ukoliko imate sličan problem i vi, bilo bi jako korisno da pročitate naš blog na temu kako smo rešili ovaj problem u samo par jednostavnih koraka. (uskoro ćemo objaviti ovaj link)

Šerujte na društvenim mrežama:

Ukoliko vam se dopao ovaj sadržaj, podelite ga na društvenim mrežama, sa svojim prijateljima, kako bi još neko saznao nešto korisno iz oblasti digitalnog marketinga. Hvala!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *