Ovo je kraj za Facebook Shop i Instagram Shop! Kako će to promeniti igru za vaš eCommerce biznis?

gase-nam-facebook-shop-instagram-shop

Tabela sadržaja

Meta je poznata po tome što često unosi promene u svoje Facebook i Instagram alate i usluge kako bi „unapredio“ korisničko iskustvo i povećala svoju zaradu.

Najnovija promena za Facebook Shop-ove i Instagram Shop-ove, koja će stupiti na snagu 24. aprila 2024. godine, donosi velike izazove, ali i „prilike“ za vlasnike eCommerce biznisa, posebno u regionu Srbije i Balkana.

U ovom blog postu, detaljno ćemo analizirati šta ove promene znače za vas i vaš biznis.

Šta sad menjaju?

Najznačajnija promena koju donosi Facebook je u vezi sa funkcionalnošću Facebook shopa i Instagram shopa.

Od 24. aprila 2024. godine, ova funkcionalnost više neće biti dostupna u određenim regionima, uključujući Srbiju i ostatak Balkana.

To znači da će se promeniti način na koji koristite oznake tj. tagove proizvoda u svojim single image ili carousel postovima, reelsevima ili storijima, kao i kreiranje ciljanih grupa od ljudi koji su posetili vašu prodavnicu na Facebooku i Instagramu.

Sudeći po njihovom obaveštenju koje detaljnije možete pronaći na ovom linku, ova izmena dolazi kao deo Facebookovih nastojanja da se fokusira na svoje alate i placemente koji donose najveći učinak i ROI, i da pruži kupcima što bolje i personalizovanije iskustvo.

Kako bi pronašli kupce i povećali prodaju na vašem sajtu, Facebook vas ohrabruje da više koristite plaćene personalizovane oglase (Sales i Adventage+ dynamičke oglase sa izlistanim proizvodima), reelseve i dopisivanje sa kupcima u komentarima i porukama.

Kako ove promene utiču na eCommerce biznise?

ukidaju facebook shop i instagram shop

Ako se vaš eCommerce biznis oslanja samo na Facebook Shop za prodaju proizvoda, ove promene bi mogle imati značajan uticaj.

Bez mogućnosti korišćenja Facebook i Instagram Shopa, izgubićete pristup nekim ključnim funkcijama, kao što su tagovanje proizvoda u postovima i kreiranje ciljanih grupa.

Ovo bi moglo uticati na vašu mogućnost da detaljnije dosegnete svoju ciljnu publiku koji su imali neki vid interakcije sa proizvodima iz vašeg shopa i time povećate prodaju.

Uticaj na biznise u Americi i druge Tier 1 zemlje

Za eCommerce biznise u Sjedinjenim Američkim Državama, ove promene će se odraziti drugačije.

Facebook shop neće biti ukinut, ali će se promeniti način na koji funkcioniše.

Umesto da kupci budu preusmereni na eksterne veb shopove za kupovinu, sada će se prodaja obavljati direktno unutar Facebooka i Instagrama putem checkout opcije.

Ova promena ima za cilj da korisnike zadrži unutar platforme, što će pomoći u povećanju vremena provedenog na platformi i poboljšanju korisničkog iskustva.

Za biznise, ovo bi moglo značiti veći engagement korisnika i potencijalno veću konverziju, s obzirom da korisnici više neće morati da napuštaju platformu da bi izvršili kupovinu.

Ipak, ova promena takođe donosi nove izazove. E-commerce biznisi će morati da se prilagode novom načinu prodaje i potencijalno preispitaju svoje strategije prodaje i marketinga kako bi maksimalno iskoristili nove mogućnosti koje pruža ova promena.

Specifičnosti za Srbiju i Balkan

gase facebook shop i instagram shop

Srbija i ostatak Balkana će biti posebno pogođeni ovim promenama, s obzirom na to da će Facebook Shops biti u potpunosti ukinut tj. ugašen.

Počevši od 10. avgusta 2023. biznisi koji su se oslanjali na ovu funkcionalnost će morati da pronađu alternativne načine za povezivanje sa svojim kupcima i povećanje prodaje.

Ipak, ovo ne mora nužno da bude loša vest…bar što se tiče Mark Zuckerberga.

Bez Facebook i Instagram shopa, online biznisi će biti podstaknuti da se više fokusiraju na druge, možda do sada neiskorišćene aspekte digitalnog marketinga, npr. plaćeno oglašavanje, koje je jedno od najvećih izvora zarade Meta korporacije.

Potencijalne prilike za rast

Bez obzira na ukidanje Facebook shopa, važno je napomenuti da Facebook i dalje pruža brojne druge mogućnosti koji mogu pomoći vašem eCommerce biznisu da raste.

Personalizovani plaćeni oglasi, reelsevi i komunikacija putem komentara i poruka (DM) su samo neki od pristupa koje možete koristiti za povezivanje sa svojim kupcima i povećanje prodaje.

  • Plaćeni oglasi vam omogućavaju da se povežete sa kupcima na osnovu njihovih interesovanja, čime možete maksimizirati ROI svojih marketinških investicija.
  • Reels, kao najbrže rastući format na Meta aplikacijama, kao i na TikTok-u, Youtube Shorts-u, Twitteru, LinkedInu ili Pinterest-u, pruža vam mogućnost da kreirate kratke video sadržaje kako bi vas otkrili kupci koji već ne prate vaš brend.
  • Dopisivanje, preko WhatsApp-a, Facebooka i Instagrama, omogućava vam da prodajete, pružate podršku i promovišete svoje proizvode direktno u chatu.

Prilagođavanje promenama

Prilagodljivost je ključna u brzo promenljivom svetu digitalnog marketinga.

Dok Facebook nastavlja da menja i „unapređuje“ svoju platformu i usluge, eCommerce biznisi moraju biti spremni da se prilagode i iskoriste nove prilike za rast.

Možete početi tako što ćete se fokusirati na marketinške pristupe koje Facebook i dalje podržava. Ako ste do sada koristili Facebook shop, možda je vreme da preispitate svoju marketinšku strategiju i počnete da koristite još neke alate i mogućnosti koje Facebook nudi.

Zaključak

Promene na Facebook Commerce Manager platformi će verovatno doneti izazove za eCommerce biznise u Srbiji i regionu.

Međutim, ove promene takođe pružaju prilike za rast i inovacije.

Iskoristite ove promene kao priliku da preispitate svoju marketinšku strategiju, iskoristite druge pristupe koje Facebook nudi i pronađete nove načine da se povežete sa svojim kupcima i povećate prodaju.

Šerujte na društvenim mrežama:

Ukoliko vam se dopao ovaj sadržaj, podelite ga na društvenim mrežama, sa svojim prijateljima, kako bi još neko saznao nešto korisno iz oblasti digitalnog marketinga. Hvala!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *